• Openingstijden: Zaterdag 9 september van 10.00 - 16.00 uur
  • Activiteiten 2023: Villa Casparus is gedeeltelijk opgesteld i.v.m. bewoning. De hal met zijn prachtige glas in lood koepel zijn te bewonderen. Toegang gratis. Van 10.30 tot 11.30 uur speelt in de tuin van de Villa Het Tuintheater ‘De Beer’ van Tsjechov; van 14.00 tot 15.00uur lezing over de Villa en zijn bewoners door Jos Bakker; daarna is er muziek: saxofoon en een optreden van een cello en Traverso Duo.
  • Casparuslaan 501
  • 1382 KR Weesp
  • QRCode
Porseleinfabriek Weesp

Even buiten het centrum van Weesp liggen aan de Korte Stammerdijk twee opmerkelijke gebouwen die een gedeeld verleden hebben. Dat zijn Villa Casparus en molen ’t Haantje.
Villa Casparus is een voor Weesp volstrekt uniek gebouw. Dergelijke buitenhuizen van welgestelde families uit de stad
zijn in het Gooi heel normaal, maar in Weesp kwamen ze niet voor. De villa werd gebouwd in opdracht van Casparus Johannes van Houten (1844-1901), zoon van Coenraad Johannes van Houten, de grondlegger van de voor Weesp zo belangrijke chocolade en cacaofabriek C.J. van Houten & Zoon. Coenraad kocht destijds een tegenover de fabriek gelegen stuk land aan het water Smal Weesp om daar een riante villa met mooie tuin neer te zetten. Die tuin was een ontwerp van Leonard Springer, de villa werd ontworpen door de Amsterdamse architect Abraham Salm (1857-1915). Die maakte van zijn grootste ontwerp ooit, een opvallend geheel. De aparte stijl geeft Villa Casparus iets Italiaans, ook door de toepassing van oranje-rode bakstenen met daartussen witte speklagen. Bijzonder (maar niet te zien) is de schitterende glas-in-loodkoepel op het dak, ontworpen door Adolf Le Comte, in zijn tijd een beroemd glazenier.
Eind vorige eeuw werd de villa opgeknapt en verbouwd tot luxe appartementen. Rond de villa kwamen luxe flatgebouwen om dit kostbare project te financieren. De villa is daarmee bewaard gebleven voor het nageslacht, maar werd wel ingeklemd tussen nieuwbouw.