***Persbericht***

Open Monumentendag in Weesp

Zaterdag 10 en zondag 11 september 2022

Weesp heeft veel monumenten binnen haar grenzen, waarvan het stadhuis en de Grote Kerk in het centrum het meest in het oog springen. Maar wie de moeite neemt om een wandeling door de oude binnenstad te maken, zal ontdekken dat er nog veel meer historisch moois te zien is.

Dit jaar zijn in het weekend van 10 en 11 september meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. In Weesp zijn er in dit weekeinde 12 monumenten open en worden er op zaterdag extra activiteiten georganiseerd. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Als landelijk thema voor deze Open Monumentendagen 2022 is gekozen: ‘Duurzaamheid’.  In dat kader wordt er bij Villa Casparus, molen ‘t Haantje en de Roeivereniging Weesp aandacht besteed aan de duurzaamheid of verduurzaming van oude panden. In Fort Ossenmarkt is bij de Historische Kring Weesp een foto-expositie over de duurzame herbestemming van niet opvallende gebouwen in Weesp.  Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om de monumentale hal van de Villa Casparus te bezoeken. Niet alle monumenten zijn voor publiek geopend maar zij vormen met hun schoonheid voor een groot deel de charme van Weesp. Beiaardier Mathieu Polak speelt zaterdag van 10.30 – 12.00 uur op het carillon van de Grote kerk duurzame muziekstukken van ondermeer Bach, Beethoven, Dvorak, Elgar en Von Gluck die de eeuwen hebben doorstaan.

Op zaterdag wordt de Weespermoppenroute georganiseerd. Ga langs de open monumenten en verzamel stickers op de stickerkaart. Na inlevering van de kaart bij Museum Weesp en de trekking door de notaris, maak je kans op een prachtig pakket met Weesper lokale producten.

Van de Noordersluis tot Fort Uitermeer en alle monumenten daartussen valt er, vooral op zaterdag, veel te beleven en te genieten van de activiteiten, de monumenten en de verhalen die daarbij horen.

Een overzicht van de monumenten, de activiteiten en de openstellingstijden in Weesp is te vinden op de websites:  https://www.erfgoedweesp.nl en https://www.openmonumentendag.nl

Stichting Open Monumentendag, voor de pers:

Wouter Pfeiffer 06-20622438