Open Monumentendag in Weesp

Zaterdag 9 en zondag 10 september 2023

Het stadje Weesp (gemeente Amsterdam) heeft veel monumenten binnen haar grenzen, waarvan het stadhuis en de Grote Kerk als oudste monument in het centrum het meest in het oog springen. Maar wie de moeite neemt om een wandeling door de oude binnenstad te maken, zal ontdekken dat er nog veel meer historisch moois te zien is.

Dit jaar zijn in het weekend van 9 en 10 september meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. In Weesp zijn er in dit weekeinde 12 monumenten open en worden er op zaterdag extra activiteiten georganiseerd. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Als landelijk thema voor deze Open Monumentendagen 2023 is gekozen: ‘Ontmoetingsplekken’. Niet alle monumenten zijn voor publiek geopend maar zij vormen met hun schoonheid voor een groot deel de charme van Weesp. Veel van de Weesper monumenten die de deuren openen zijn al eeuwen lang ontmoetingsplekken voor burgers en buitenlui. En, hoewel ze misschien een andere bestemming hebben gekregen, zijn ze dat nu nog steeds.

Op zaterdag wordt de Weespermoppenroute georganiseerd. Ga langs de open monumenten en verzamel stickers op de stickerkaart. Na inlevering van de kaart bij Museum Weesp en de trekking door de notaris, maak je kans op een prachtig pakket met Weesper lokale producten.

Van de Noordersluis tot Fort Uitermeer en alle monumenten daartussen valt er, vooral op zaterdag, veel te beleven en te genieten van de activiteiten, de monumenten en de verhalen die daarbij horen.

Een overzicht van de monumenten, de activiteiten en de openstellingstijden in Weesp is te vinden op deze website en op  https://www.openmonumentendag.nl

Wij wensen u een mooi Open Monumenten-weekeinde in ons kleine maar charmante stadje Weesp.