• Openingstijden: 10:00 - 17:00 uur
  • Activiteiten 2023: bezichtiging stadhuis (vrij toegankelijk), audiotoer, om 11.00 en 15.00 uur korte lezingen over het gebouw, zijn gebruikers en de architect, museum open: 50% korting op entree, Museumkaart en Stadspas toegang gratis. Inleverpunt van de stickerkaart ‘Weespermoppenroute’ op zaterdag 9 september tot 17.00 uur.
  • Nieuwstraat 41
  • 1381 BB Weesp
  • Telefoonnummer: 0294-491391
  • Website: Gemeente Weesp
  • QRCode
  • Architect: Jacob Otten Husly
  • Bouwperiode: 1772-1776
  • Monument status: Rijksmonument
Satdhuis Weesp

Het stadhuis aan de Nieuwstraat is wellicht het mooiste monument van Weesp. Uniek is dat het na bijna twee-en-een-halve eeuw nog steeds als zodanig in gebruik is. In het stadhuis is ook Museum Weesp gevestigd.
Het stadhuis is in neoclassicistische stijl gebouwd door de Nederlandse architect en stucwerker Jacob Otten Husly (1738-1796). Andere bekende ontwerpen van hem zijn het pand van Felix Meritis (1787-1796) in Amsterdam en het pas in 1810 uitgevoerde ontwerp (uit 1787) van het stadhuis van Groningen. Het stadhuis toont de rijkdom van Weesp tijdens de hoogtijdagen van de Weesper jeneverindustrie vanaf het einde van de 16e eeuw tot het begin van de 19e eeuw. Dit is het derde stadhuis van Weesp. Tot 1634 zetelde de vroedschap (het stedelijk bestuur) in het Oude Regthuys in een rondeel (woning) in de stadsmuur aan de Vecht. Toen dit te klein werd, besloot men de St Jorisdoelen of Schuttershof op de plek van het huidige stadhuis tot een nieuw stadhuis te verbouwen. Toen ook dit ook te klein was geworden, werd in 1772 de eerste steen gelegd voor dit stadhuis dat in 1776 gereed kwam.
Het stadhuis was Husly’s eerste grote bouwwerk. Tot die tijd had hij zich voornamelijk bezig gehouden met interieurdecoratie zoals plafondsdecoraties, lambrizeringen, schoorsteenmantels en trappenhuizen. In Husly’s tijd bestond er geen echte opleiding tot architect. Husly heeft zichzelf als één van de directeuren van de Tekenacademie der Stad Amsterdam ingezet voor de theoretische vorming van jonge architecten. Eén van zijn mededirecteuren was Jacob Buys die de schitterende schilderingen boven de deuren van de Weesper raadszaal maakte. Het stadhuis had zowel een bestuurs- als een rechterlijke functie. De voorzijde was voor representatie en bestuur; de achterzijde voor de rechtspraak. Daarom zijn er ook kerkers die nog tot 1916 in gebruik waren. Op de eerste verdieping ligt de schitterende Burgerzaal met een vloer van Italiaans en Belgisch marmer en prachtig rococo stucwerk aan de muren en plafond. Dit verraadt dat de architect van oorsprong stucwerker was. De burgemeesterskamer is herkenbaar aan de sleutel van de stad boven de deur. Daarin houdt de eerste burger nog steeds kantoor. Op de tweede verdieping van het Stadhuis is Museum Weesp gevestigd dat een grote en unieke collectie Weesper Porselein herbergt.