• Openingstijden: Zaterdag 14 september van 10:00 - 16:00 uur
  • Activiteiten 2024: De molen en de molenwinkel zijn op zaterdag 14 september van 10 - 16 uur geopend en gratis te bezoeken. Het is feest op de molen en daarom worden er weer de traditionele molenpannenkoeken gebakken van het pannenkoekenmeel van onze molen. Bij voldoende wind draait en/of maalt de molen, wordt er uitleg gegeven over het reilen en zeilen op en de werking van deze unieke korenmolen. En 'Proef de molen', muziek van de Amsterdam Klezmer Band en (kinder)activiteiten o.a. de muizenspeurtocht.
  • Utrechtseweg 11a
  • 1381 GR Weesp
  • Website: Weesper Wieken
  • QRCode
Porseleinfabriek Weesp

 (foto in de mail/WP 2021)
Even buiten Weesp staan aan de Vecht twee mooie molens: De Vriendschap en d’Eendragt.  Dat zijn de grote korenmolen De Vriendschap en molen d’Eendragt. Volgens zeggen staan op de Zaanstreek na, nergens in Nederland twee molens zo dicht bij elkaar.
‘De Vriendschap’ is niet de molen die hier oorspronkelijk stond. Zijn voorganger werd in 1694 gebouwd als de moutmolen ‘Het Bosch’ vlakbij de in 1693 gebouwde moutmolen ‘d’Eendragt’. De molens zijn twee van de in totaal tien moutmolens die Weesp rond 1700 telde. Zij maalden het gemoute graan om er, gemengd met het schone water van de Vecht en gist, bier van te brouwen en jenever van te stoken. ‘Het Bosch’ ging in 1813 ‘Het Anker’ heten, werd na de teloorgang van de Weesper jeneverindustrie korenmolen en brandde in 1899 door blikseminslag af. Op de fundering werd in 1900 een andere molen gebouwd waarbij gebruik werd gemaakt van enkele onderdelen van de oude molen en een tweedehands molen die vermoedelijk uit Amsterdam kwam. Na de Tweede Wereldoorlog viel de molen stil en werd hij gebruikt voor opslag van graan en meelproducten. Dat was het begin van het einde. Uiteindelijk kocht de gemeente Weesp in 1974 de totaal vervallen ‘De Vriendschap’ om deze te restaureren. Na de peperdure restauratie werd hij in 1977 weer als volwaardige korenmolen in gebruik genomen. ‘De Vriendschap’ is nu een ambachtelijk maalbedrijf dat is aangesloten bij het Ambachtelijk Molenaars Gilde. In de molen is een molenwinkel gevestigd waar een ruim assortiment aan molenproducten te koop is. De molen voorziet ook molens in de omgeving van meelproducten die zij zelf niet kunnen maken. Hoewel nog steeds eigendom van gemeente Weesp, is de exploitatie van de molen tegenwoordig in handen van een stichting. Vele vrijwilligers houden de molen in bedrijf. Waarschijnlijk nergens in Nederland is er zo’n bedrijvigheid als op deze korenmolen. Molen ‘De Vriendschap’ en de molenwinkel zijn elke zaterdag geopend.