• Openingstijden: zaterdag 9 september van 10:00 - 16:00 uur
  • Activiteiten 2023: Kleine foto-expositie met foto’s van het oude interieur, de familie Menko en foto’s uit het dagelijkse leven van leden van de vooroorlogse Joodse gemeenschap.
  • Nieuwstraat 3 - 5
  • 1381 BB Weesp
  • Telefoonnummer: 0294-254249
  • Website: Website Weesper Synagoge
  • QRCode
Porseleinfabriek Weesp

De uit 1840 daterende synagoge aan de Nieuwstraat was tot in de Tweede Wereldoorlog het gebedshuis voor de Joodse gemeenschap uit Weesp en omstreken. Het is de opvolger van een in 1774 in gebruik genomen synagoge die te klein werd. Weesp had een redelijk grote Joodse gemeenschap die tussen 1840-1870 met 186 mensen op zijn grootst was. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak telde Weesp nog zo’n 70 joodse inwoners die allerlei beroepen uitoefenden. De meesten waren winkelier, maar er was ook een vroedvrouw en een voddenman. April 1942 werden vrijwel alle joden uit Weesp weggevoerd. Het grootste deel van hen is in de concentratiekampen omgekomen.
Na de oorlog, toen de Weesper Joodse gemeenschap niet meer bestond, was in de synagoge een Ford-garage gevestigd. In 1986 is het gebouw in de oorspronkelijke staat teruggebracht en werd aan de buitenmuur een plaquette bevestigd met de tekst ‘Dit was de plaats waar zij de eeuwige en elkaar ontmoetten tot zij zomaar weg waren’. April 1997 werd het gebouw weer als synagoge in gebruik genomen. Nu houdt Masorti Almere/Joodse Gemeenschap Flevoland er geregeld sjoeldiensten. Daarnaast zijn er in het gebouw tentoonstellingen en andere (niet-Joodse) bijeenkomsten zoals lezingen en bijeenkomsten.
Voor de synagoge zijn in de straat enkele ‘struikelstenen’ geplaatst met daarop de namen, geboortedatum, plaats en datum van overlijden van joodse medeburgers die in 1942/1943 zijn weggevoerd. Ook in de stoepen van huizen waar zij woonden zijn deze stenen geplaatst.